viernes, 26 de octubre de 2012

Cogomelos, castañas e outono

Hai quen dí, que a mellor época do ano é o verán, outros a primavera...pero para min (aínda que con esas dúas tamén son feliz.... :D ) o outono é das estacións máis bonitas, e non tanto por que chove e é a antesala do inverno, senón pola variedade de recursos e oportunidades que ofrece.



Mañá, sairei a "setear" pola mañá, con miña prima e algúns máis, e a parte de intentar facer unha colleita de lepiotas, boletus e níscalos (libro en man!!) espero poder ver outras e coñecer outras, que aínda que non sirvan para comer (que me encantan as setas) por lo menos para retratalas, xa que algunhas, aínda que venenosas, son moi fotoxénicas!!


Estas que saco aquí arriba, son lepiotas  (macrolepiota procera), hai unha clase de lepiota que é tóxica (é máis pequena que a que ensino aquí) entón hai que ter coidado con elas. Unha característica destas é que non teñen unha durabilidade como pode ter a boletus, polo que en canto se recollen hai que comelas en poucas horas, se as deixas un día ou algo máis, xa non valen, porque enseguida se estropean. Por iso estas, creo que non as atopas en conserva ou (creo) no mercado.



Esta de arriba, non sei que clase é, tamén ten unha forma pouco definida... pero pareceume curiosa para retratala, :D


Máis lepiotas



E finalmente, tamén é epoca das castañas (viva!). Esta temporada xa comín unhas poucas asadas, que as collín con miña nai, gordas, grandes, brilantes! Pero sempre hai un convidado non desexado... o amiguiño Verme....este animaliño nace despois de que a mariposa poña na época da floración as larvas ou ovos sobre as flores, e máis adiante voila!! inquilino en Dna. Castaña (ata é bo título para un conto infantil!)





Recoméndovos que para apañar as castañas vos poñades guantes, a razón é obvia, e ademáis a velocidade de "apañe" é maior! jaja. Con guantes de goma (dos de fregar os cacharros) xa é suficiente, e logo para evitar na medida do posible o intruso do que falaba antes, é mellor revisar a castaña mirando se ten algún furadiño, así reduces o número de castañas non desexadas. Mirade que a castaña estea tersa, sempre son mellores, e antes de "papealas".... é preciso deixar as castañas a secar durante 10 días como mínimo, e logo si, a cocer, asar ou a preparalas nos mellores pratos otoñais, guisos, guarnición, postres (siiii postres tamén! un flan por exemplo).
Para rematar, deixovos o sendeiro da entrada da casa onde se criou miña avoa e o seus irmáns.

Saudade! e feliz outono!


2 comentarios:

  1. uhh uhhh! nómbraseme :). Que ganas de castañas asadas mimá jajaja

    ResponderEliminar
  2. yess!! estou indagando unha receita para facer con elas...aver se atopo algo... e despois se resulta poreino aquí xD

    ResponderEliminar